groene haring


groene haring 1.0

haring die alleen aan boord van het schip gezouten werd (waardoor de smaak zeer subtiel blijft) maar die tegenwoordig niet meer verkocht mag worden vanwege het gevaar dat de vis met haringworm besmet is; daarom ook: zeer verse haring

Algemene voorbeelden


Hollandse maatjes uit diepvries. Maagdelijke, groene haringen of maatjes zwemmen dezer dagen bij de vleet in Vlaamse eetkamers en over caféterrasjes.

De Standaard,

Sinds enige jaren mag er geen groene haring meer op de markt gebracht worden. Dit was een pekelharing, die nog niet was gaan fermenteren en omdat hij heel kort in het zout had gelegen was hij minder zout. De kans is groot dat mensen besmet worden met de haringworm, die het korte pekelbad overleefd hadden.

http://www.uwdietist.eu/Nieuws/nieuwsbrief.php?artikelid=22

De bewoners van de lage landen hebben een zwak voor haring. De vangst van en de handel in dit zeebanket speelde vroeger een belangrijke rol bij de groei van onze economie. Het belang van het product heeft tot respect en populariteit geleid en is er uiteindelijk ook verantwoordelijk voor geweest dat haring in veel begrippen voorkomt en bovendien veel koosnamen heeft. Zilt zeebanket, maatjesharing, het zilver van de zee, groene haring en Hollandse Nieuwe spreken boekdelen.

http://members.home.nl/vismarkt/haring2.htm

Groene haring Dat is kortgerijpte haring die aan boord van het schip gezouten is en direct na aankomst wordt gegeten, dit is tegenwoordig echter niet meer mogelijk omdat haring wettelijk voorgeschreven 24 uur bevroren moet zijn geweest. Dat de naam nog wel gebruikt wordt is dus eigenlijk niet correct omdat groene haring ('groentje') vanwege de besmettingsrisico's niet meer verkocht mag worden.

http://www.mokums.nl/haringkramen.html